În sectorul de catering și oriunde lucrați în contact direct cu alimentele, echipamentele profesionale potrivite sunt capabile să optimizeze activitățile zilnice și să fluidizeze procesele de lucru, și răspunde nevoilor optime de conservare a materiilor prime, evitând risipa și asigurând calitatea.
Într-o bucătărie profesională, primii aliați care ocupă pe bună dreptate un spațiu dedicat sunt mesele frigorifice . Dacă nu sunteți hotărât cu privire la echipamentul care este cel mai bun pentru unitatea dvs., urmați instrucțiunile pe care le veți găsi disponibile în ghidul nostru pentru cumpărarea de blaturi frigorifice . Veți putea varia între diferite modele și tipuri și veți putea alege cel mai potrivit produs pentru nevoile de lucru ale afacerii dumneavoastră.
Mese frigorifice : ce sunt și pentru ce sunt
Blaturile frigorifice sunt componentele fără de care nicio bucătărie profesională nu poate fi funcțională. Acestea sunt componente care, prin natura lor, ocupă cel mai mare spațiu în culise, în restaurantul dumneavoastră, dar au o importanță fundamentală pentru menținerea tuturor alimentelor la temperatura potrivită, cu plusul de a vă oferi o suprafață de lucru mare și funcțională și numeroase compartimente pentru tine totul la indemana.
Dacă abordați pentru prima dată acest tip de echipament profesional, există câteva aspecte pe care nu le puteți trece cu vederea în faza de achiziție, iar în ghidul nostru, încercăm să vă dizolvăm îndoielile despre care este cea mai bună masă frigorifică pentru munca dvs.
Pentru a alege contorul frigorific potrivit , trebuie să luați în considerare o serie de parametri, printre care:
• Dimensiunile și caracteristicile estetice ale diferitelor modele
• Temperatura negativă/pozitivă
• Tipul motorului
• Mod dezghețare
• Clasa climatică
Mese frigorifice : dimensiuni si caracteristici estetice
Prima caracteristică care atrage cumpărătorul se referă, fără îndoială, la estetica produsului și compoziția acestuia. In general, materialul de constructie prin excelenta este otelul inoxidabil. Mesele frigorifice din inox sunt cele mai comune: rezistente si igienizabile pe toata dimensiunea suprafetei lor. Mai mult, oțelul este printre puținele materiale care, în contact cu orice aliment, își păstrează intacte proprietățile fără a le compromite sau modifica.
Cele mai comune mese frigorifice standard ocupă în general o adâncime cuprinsă între 60 și 80 cm. Numărul de uși și poziția motorului determină lungimea blatului unei mese frigorifice .
Pe portalul www.kitchenconcept.ro le puteți găsi în toate dimensiunile și puteți alege între modele cu una până la patru uși, în funcție de capacitatea pe care o căutați, cu produse care depășesc chiar 2 metri și jumătate sau sunt mai compacte pentru spații restrânse.
Mesele frigorifice indeplinesc diverse functii, pe langa faptul ca sunt locul de depozitare potrivit pentru diverse feluri de mancare, actioneaza ca suprafete mari pe care se framanta sau unde se aseaza ceea ce este necesar pentru asamblarea vaselor tinand mancarea la indemana.
Întreținerea de rutină a meselor frigorifice din oțel inoxidabil este, de asemenea, foarte simplă: trebuie doar să folosiți detergenți antibacterieni și să uscați suprafața cu o cârpă moale, evitând utilizarea săpunurilor deosebit de agresive sau corozive care pot deteriora pereții.
Temperatura negativă/pozitivă a meselor frigorifice
Deoarece utilizarea principală a unui blat frigorific este conservarea alimentelor la temperatura corectă, este necesar să fiți conștienți de tipurile de refrigerare disponibile. De fapt, în lumea conservării alimentelor, există mese frigorifice la temperaturi pozitive și negative și specificarea acestora determină cea mai bună metodă de conservare pentru diferite alimente. Care este diferența?
Pentru conservarea adecvată a cărnii și peștelui proaspăt, este optim să alegeți mese frigorifice cu o temperatură pozitivă care să mențină un interval între -2 și +8°C. Dacă trebuie să păstrați produsele congelate, atunci alegerea sunt mesele frigorifice din oțel inoxidabil cu temperaturi negative, care rămân în intervalul între -18° și -20°C, atingând chiar și vârfuri de 25°C.
În orice caz, este o bună practică să respectați regulile de păstrare a alimentelor, indiferent dacă sunt mese frigorifice cu temperaturi pozitive sau negative. Alimentele trebuie să fie curate și necontaminate chiar înainte de a fi introduse în compartimentele mesei, păstrate cu grijă, împreună cu ambalajele lor sau în recipiente adecvate. Mai mult, acestea trebuie neapărat să fie deja reci pentru a permite o conservare optimă și a limita proliferarea mucegaiurilor sau bacteriilor, lăsând intacte proprietățile fiecărui aliment. Ar fi optim să se evite deschiderea frecventă a ușilor pentru a evita schimbările continue de temperatură și consumul excesiv
Tip motor de mese frigorifice
Dintre componentele care disting fără îndoială mesele frigorifice , una dintre cele principale, care determină adesea alegerea în favoarea unui model în detrimentul celuilalt, se referă la motor.
Motorul, care permite funcționarea mesei frigorifice , poate fi de două tipuri: intern sau la distanță
In cazul meselor frigorifice cu motoare interne, te vei trezi in fata unui articol cu argumente pro si contra: usor de transportat si instalat, usor de mutat dar cu dezavantajul de a fi mai voluminoase si necesita o ventilatie corecta pentru buna functionare. Mai mult, ai putea intampina inconvenientul de a ridica temperatura intregii incaperi in cazul in care spatiile nu sunt adecvate si de a fi supus in permanenta zgomotului generat de functionarea acesteia, chiar daca modelele mai recente minimizeaza neplacerile si contin decibelii deci nu. sa fie epuizant pentru angajatii care lucreaza ore intregi in locul inchis in care este prezent aparatul.
Mesele frigorifice cu motor la distanta au si aspecte pozitive si negative. Acestea necesită ceva experiență pentru instalare, dar la locul de muncă sunt mai compacte și oferă posibilitatea de optimizare a spațiului. Partea îndepărtată a motorului este în general plasată în exterior, unde are mai mult spațiu disponibil pentru ventilație, dar devine foarte restrictivă pentru mișcare. Din acest motiv, atunci când te trezești că selectezi articolul pentru laboratorul tău gastronomic, va trebui să ții cont și de această variabilă și să-ți pui întrebările potrivite în așteptarea viitorului afacerii tale.
Mod de refrigerare și dezghețare
Cum are loc răcirea alimentelor în mesele frigorifice?
Există două moduri prin care alimentele sunt păstrate la temperatura potrivită. Vorbim de refrigerare statică sau refrigerare ventilată.
Primul este potrivit pentru depozitarea alimentelor care au nevoie de un mediu mai umed pentru a-și păstra intacte proprietățile. Frigul se raspandeste prin „cadere” si ajuta la conservarea alimentelor precum carnea si pestele. La mesele frigorifice ventilate , in schimb, racirea provine de la un evaporator care difuzeaza frigul in toate compartimentele: in acest tip de masa este bine sa se pastreze preparate precum legumele si pastele proaspete, care au nevoie de medii uscate in care sa se poata stand.
In urma refrigerarii este necesara efectuarea de operatii de dezghetare care ajuta la optimizarea duratei utilajului in timp.
Dezghețarea este procesul care este activat pentru a topi gerul și pentru a elimina orice formare de gheață care poate apărea în sistemul dumneavoastră de refrigerare. Există diverse practici pentru dezghețarea meselor frigorifice . În primul rând, dezghețarea poate fi manuală sau programată. În primul caz, veți activa singur procesul folosind comutatorul corespunzător. În cel de-al doilea caz, puteți stabili ora pentru a activa dezghețarea și lăsați mașina să îndeplinească funcția independent.
Metoda de decongelare este un alt factor determinant de care trebuie sa tii cont la achizitionarea blaturilor frigorifice profesionale si poate avea loc in diferite moduri. Dezghețarea cu gaz fierbinte se realizează prin introducerea unui fluid în serpentina dedicată în mod normal materialului de răcire sau printr-un proces de introducere a unei soluții cu punct de îngheț scăzut. Dezghețarea electrică poate fi pornită acționând direct asupra vaporizatorului, folosind o rezistență. În unele cazuri este de preferat dezghețarea în stand-by, care are loc pur și simplu odată cu suspendarea alimentării cu energie a utilajului care oprește funcționarea acesteia prin creșterea temperaturii mediului intern. În câteva ore, procesul face ca excesul de gheață și îngheț să fie eliminate din sistemul de eliminare.
Toate aceste opțiuni au timp și metode diferite și din acest motiv cea mai bună soluție depinde și de cât timp aveți la dispoziție înainte de a fi nevoit să vă refolosiți masa frigorifică .
Clasa de clima
Clasa climatică este un aspect care vizează în principal performanța în ceea ce privește eficiența de funcționare, în raport cu obiectul achiziției dumneavoastră. Concret, clasa de clima este indicatorul temperaturilor ambiante in cadrul carora blaturile frigorifice , precum si frigiderele si congelatoarele, functioneaza cu performante optime. Din acest motiv, la achizitie, este o buna practica sa se evalueze acest parametru deoarece este inteles ca un indicator al capacitatii circuitului de a se raci si de a izola cat mai bine tot ce este depozitat in interiorul aparatului. Și în plus, mai ales în mediile profesionale, unde blaturile frigorifice sunt supuse unei utilizări intense și la temperaturi adesea ridicate, precum cele atinse în bucătăria unui restaurant sau într-o pizzerie, o clasă climatică ridicată garantează protecția corectă a alimentelor în interiorul unui echilibru perfect intre eficienta si consum.
Clasa de climă din care aparține prevede diferite game în cadrul cărora utilajul optimizează performanța, dând viață diferitelor categorii care disting și articole precum mesele frigorifice de vânzare pe site-ul nostru.
Pentru mașinile dedicate uzului profesional, indicația apare prin numere progresive:
– clasa climatică 3, temperatură până la 25° și umiditate relativă de 60%
– clasa climatică 4, temperatură până la 30° și umiditate relativă de 55%
– clasa climatică 5 temperatură până la 40° și umiditate relativă de 40%
– clasa climatică 7, temperatură până la 35° și umiditate relativă de 75%
Adesea, clasificarea include și categorii climatice împărțite în acronime:
– clasa SN (de la 10°C la 32°C)
– clasa N (de la 16°C la 32°C)
– clasa ST (de la 16°C la 38°C)
– clasa T (de la 10°C la 43°C)
Cu cât este mai mare capacitatea clasei de climă, cu atât mâncarea dumneavoastră va fi mai sigură chiar și în condiții extrem de calde și pline de aer.
Consultați catalogul nostru digital www.kitchenconcept.ro și descoperiți cea mai bună masă frigorifică pentru afacerea dvs. la prețuri competitive și gata de livrare în câteva zile lucrătoare.